Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Az egészséges életmód alaplevél

Az egészségügyi alapelvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeit hordozni."

Az egészség törvényei! is

TÍZ PARANCSOLATBAN foglalom össze:

 -    tiszta levegő,

-    napfény,

-    mértékletesség,

-    nyugalom,

-    mozgás,

-    egészséges táplálkozás,

-    kellő mennyiségű folyadék,

-    bizalom az élő Istenben,

-    jótékonyság,

-    HÁLAÉNEK

 

1. TISZTA LEVEGŐ

A természet, Isten orvosa, a tiszta, friss levegő' - életet ad.

A tüdőnek biztosítanunk kell a legnagyobb mozgásteret. Felületes légzésünk hamarosan szokássá válik, aminek következtében a tüdő elveszti tágulási képességét, és a vér lassan kering. Kérlek lélegezz helyesen fizikailag, lelkileg egyaránt. Az ima a lélek lélegzetvétele, a lelki erő titka.

2. NAPFÉNY

D-vitamin, csonterősítő, növeli a fehérvérsejtek számát, gyógyítja a tüdővészt, vesefertőzéseket, láncszerűen pusztítja a kórokozókat, kihat a vér cukorszintjére. A legjobb gyógyszer az ízületi gyulladás ellen, legjobb üdítő- és szépítőszer.

 3. MÉRTÉKLETESSÉG

Egy kérdés: Hogyan lehet valaki az önuralomnak és tisztaságnak a példaképe a társadalomban, és hogyan tud eredményes munkát a mértékletesség terén kifejteni, ha ő maga is rossz szokásoknak hódol? Jó példával élni!

Mértékletesség: étkezésben, munkában, ruházkodásban, pihenésben, életvitelben - azaz mindenben.

 4. NYUGALOM

„ Csak Istenben nyugodjál meg lelkem."

A legfontosabb a belső békét, nyugalmat megtalálnia mindenkinek. Csak így tud a fizikai test is jól pihenni, megnyugodni. Lelki-testi felüdülés, feltöltődés szükséges, ezért kell, hogy időt szánjunk rá. Ne tedd a nappalt éjszakává, s az éjszakát nappallá.

.....Édes az álom a munkásnak." Anyák! Sugározzátok a szeretetet, békét, nyugalmat gyermekeitek felé, hogy részükre az otthon legyen a világ legvonzóbb helye. „Jobb a tető ormán lakni, mint háborgó asszonnyal, és közös házban." Jézus mondotta: „Az én békességemet adom néktek, nem úgy adom mint a világ adja."

 5. MOZGÁS

A tevékenység természetünk törvénye, a tétlenség a betegség melegágya. Mozgás: erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést, elősegíti az emésztést. „A láb mindig kéznél van!" - a gyaloglás, futás, úszás minden szervünket megmozgatja. Naponta végezz tornagyakorlatokat.

 

6. EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Minőség, mennyiség, testreszabás törvényei. Fontos alaptétel: „EGYÉL A TESTNEK EREJÉÉRT..." Prédikátorok 10, 14.

Minőségi törvény: biztosítsa a szervezet számára szükséges tápanyagot - szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi sókat, vizet és növényi rostot. Ezek:

-    GABONA NEMŰEK, - ZÖLDSÉGEK,

-    GYÜMÖLCSÖK,    - OLAJOS MAGVAK.

„A gabona neműekben, a gyümöcsökben, zöldségekben és a diófélékben vannak mindazok a tápelemek, amelyekre szükségünk van."

GABONA NEMŰEK:

„Ifjakat tesz virágzóvá a gabona." Zak. 9,17. Tanácsos csak teljes kiőrlésű integrált liszteket, gabonát fogyasztanunk. A durvább lisztből készült fekete kenyér nemcsak több fehérjét, hanem több rostanyagot, cellulózt, meni-cellulózt, pektincket stb. is tartalmaz. A teljes gabona sokban hozzájárul szervezetünk lassú degenerációja és idő előtti leromlásának megakadályozásához.

GYÜMÖLCSÖK:

„És megtermi a föld az ő gyümölcsét, hogy eleget ehessetek..." 3. Móz. 25,19.

A gyümölcs védőétel. Nem lehet túlértékelni, különösen betegségben, gyenge egészség esetén, vagy ha a test valahol mérgező anyaggal van telítve. Baktériumok, csírák, nem fejlődhetnek, nem élhetnek gyümölcsök levében. Könnyű emészthetősége miatt a gyümölcs különösen alkalmas vacsorára. Fogyasszunk belőle rendszeresen eleget. Kellő figyelemmel biztosítsuk magunknak a hidegebb téli napokra is. „Befőzés cukor nélkül?" című könyvem tartalmazza a gyümölcsök, zöldségek helyes eltevésének különböző módjait: kompótok, rostos levek, aszalványok, savanyúságok, lecsók, egyebek leírását találhatja meg benne a kedves olvasó. Legegészségesebb a nyersen vagy aszaltan fogyasztott gyümölcs.

ZÖLDSÉGEK:

„Áldjad én lelkem az Urat!... aki sarjaszt növényeket az embereknek hasznára, hogy eledelt vegyenek a földből." Zsolt. 104, 14. A zöld levelekben rejtőzik a legtöbb titok, ami az emberi élethez szükséges. Megtaláljuk benne a legtöbb vitamint,' ásványi anyagot és fehérjét. A növények gyökere kibányássza a földből a fontos anyagokat, amelyek a víz és a napfény sugarainak hatására lényeges résszé oldódnak, s a zöld növények elfogyasztásával megadjuk az egyik feltételt életünk fenntartásához.

Ha az egészséges embernél az élő ellenálló képesség nem tudja megakadályozni a betegség kitörését, akkor nyilvánvaló, hogy annak a hiánya, és nem a baktériumok működése a betegség Okozója. Mi gyengítette le az ellenálló képességünket? Nagy százalékban az elfogyasztott táplálékunk. A fenti adatok magukért beszélnek.

7. KELLŐ MENNYISÉGŰ FOLYADÉK

Hidroterápia:

A víz az az ital, amit Isten az emberek és állatok szomjúságának csillapítására adott. Igyatok eleget belőle. Szállító eszköz szervezetünkben. Tisztító, kiválasztó, edzó'. A belső' és külső fizikai méregtelenítés legjobb eszköze. Külső alkalmazásában segíti a vérkeringést, ezzel megelőzi, vagy gyógyítja a betegségeket.

Alkalmazási módok: gőz, cseppfolyós, szilárd állapotban.

Betegség esetén a gyógyulás elősegítésére alkalmazunk még különböző pakolásokat: föld, iszap- agyag, - gyógynövények, lenmag stb. (Táplálékod legyen gyógyítód című könyvemben részletes leírást talál a kedves érdeklődő.)
 

 8. BIZALOM AZ ÉLŐ ISTENBEN

„A betegek egészségesek lesznek, ha az isteni együttmunkálkodik az emberível."

Az orvos igyekszik az életet megőrizni, míg Krisztus az életet adja. A szeretet, amely Krisztus egész lényéből kisugárzik, egy életadó erő. Ez hoz békét és lelki nyugalmat, ez ébreszt örömet. Ő mondja: „Ne félj, mert én veled vagyok: ne csüggedj, mert én vagyok Istened, megerősítelek, sőt megsegítlek." Ha hiheted azt, minden lehetséges a hivőnek. Eredj el és többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod. Az ember hármas lény: értelmi, érzelmi és testi. Ezek egymásra hatnak és függnek egymástól.

Ha szenved az egyik, a másik együttérez vele. Bánat, aggodalom, elégedetlenség, lelkifurdalás, bűn, bizalmatlanság: mind gyengíti az életerőt, rombol, sietteti a halált.

A képzelet is gyakran okozza, sőt súlyosbítja a betegséget.

Ezrével vannak olyan betegek, akik visszanyerhetnék egészségüket, ha akarnák. Az Úr nem akarja, hogy ők betegek legyenek: ő egészségeseknek és boldogoknak szeretné látni őket, azonban nekik is akarniok kell egészségesnek lenni. Nekik felül kell emelkedniük a szenvedéseken és fájdalmakon, és erejükhöz mérten foglalatoskodtok szükséges. Minden gondotokat ő reá vessétek, mert néki gondja van reátok.

 

9.JÓTÉKONYSÁG

A jócselekedetekben kettős áldás rejlik, mivel az úgy az adományozó, mint az elfogadónak áldására szolgál. A lelkiismeret benső érzete, az a tudat, hogy jót cselekedtünk, egyike a leghathatósabb gyógyszereknek. Ahelyett, hogy a rokkantak állandóan részvétet várnának, törekedjenek inkább másoknak adni. Aki mást felüdít, maga is üdül. Mi a valódi boldogság? -jónak lenni és jót tenni.

10. HÁLAÉNEK

Semmi sem szolgál oly nagy mértékben a test és a lélek előnyére, mint egy hálával és dicsérettel telt lélek. Az ének egy fegyver, melyet a csüggedések ellen használunk. Érzületeink és gondolataink bátorítok legyenek, mikor azokat kifejezzük. Az egészség legnagyobb védelmezői: a hála, az öröm, a jótett. Reggel, délben és este édes illatként szálljon fel a mennybe hálaadásod. A szívünkben levő hála arra késztet bennünket, hogy másokkal is közöljük.

 

Hol a kilenc?

(versrészlet)


Ma oltárt raktunk alázatos szívvel

Hálánk jeléül. Szívesen vegyed.

Jóságod vágyjuk énekelni itt el,

Mi, meggyógyított, boldog emberek.

Zengjük feléd az örömnek szavával

A dícsérést, a felmagasztalást.

Annak az EGYNEK szent hódolatával.

Fogadd szívesen e hálaadást.

Mindenki eljött a hálaadásra?

Vagy, mint a kilenc, csak ügy oda lett?

Melyikünk mondja, gyógyulását látva:

- Visszajöttem hozzád, mint az az EGY?

(Kárász Izabella)