Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Visszatérő húgyúti betegségek kezeléséről

Van egy  értékes mondás, amelyen érdemes  elgondolkozni :
 
„Az egészség olyan korona az ember fején, amelyet csak a beteg ember lát meg.”

Igen! Mikor fájó,  szúró, égő érzések egymásután  „jelentkeznek”, s  csak igen nehezen tudunk tőlük  megszabadulni,  akkor  döbbenünk rá, hogy milyen jó volt, mikor egészségesnek éreztük magunkat, mikor nem fájt,  nem égetett sehol, nem  gyötört gyakran bennünket az állandó  vizelési inger, s   át tudtuk aludni nyugodtan  éjszakáinkat is.
 Vajon miért betegszenek meg gyakrabban a nők ebben a betegségben?   Miért kellene jobban vigyáznunk önmagunkra,  mire  kellene  kellőképpen  odafigyelnünk,  hogy ezeket a fájdalmakat elkerülhessük?

Egy kis anatómia:

A húgycső  - uretra -  nyálkahártyával bélelt cső, mely a vizelet elvezetését szolgálja – a húgyhólyagból  a külvilágba.  Férfiban emellett az ondó kiürítése is a húgycsővőn  át történik. (20 cm.)    Nőben a   húgycső  rövid -  4 cm. -   a hólyag alsó részén kezdődik, majd a gát képleteit átfúrva  a – hüvely elülső falára  feküdve halad és a hüvely  u.n. előcsarnokába nyílik. (más orvosi könyvben: A húgycső hossza :férfiaknál 15-18 cm.,nőknél  5-8  cm.)

Húgycső betegségének jelei:

Vizelet-inkontinencia:  vizelet visszatartására való képtelenség.

 • „Parancsoló”vizelési inger.”  Nem uralható kényszerítő vizelési késztetés.  
           Okai: gyulladások, idegbántalmak, daganatok, a hólyagra ható kémiai anyagok,

 • „Stressz-inkontinencia”.   A vizeletelfolyás, bizonyos  helyzetekben, terhelő szituációkban lép fel. Első stádiumban: köhögésre, préselésre, tüsszentésre,
  Második stádiumba. Gyorsabb mozgásra, mozdulatokra,
  Harmadik stádiumban: pihenés közben is.   (Szülés után is felléphet ..)
 • totális inkontinencia: vizeletelfolyás folyamatos, és nem kontrollálható.
  Okai: sérülések,  fejlődési rendellenességek, műtéti szövődmények, beidegzési zavarok.
 • A  húgycső    és a nyálkahártya gyulladása miatt  a nyálkahártya nagy mennyiségű    váladékot termel. A húgycső végéből vízszerű vagy sűrű, gennyes váladék ürül.   
 • Vizelet ürítéskor, vagy később is égő  fájdalomérzés.
  OKAI: Valamilyen bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés, de mechanikus ártalom  (katéterezés, hólyagtükrözés, endoszkópos beavatkozás), sérülés kapcsán is kialakulhat. A kórkép anyagcserezavar, mérgezés, étel-allergia talaján is felléphet.

A  női húgycső  anatómiai helyzete miatt nőknél a végbélből és a hüvelyből a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgycsőbe.  
       
HÚGYHÓLYAG:
Összegyűjti  a – vese által termelt – vizeletet. Tojásdad alakú szerv, nőben a méh és a csont között, a kismedencében helyezkedik el, úgy, hogy felülről és hátulról – a hashártya borítja.  Telt állapotban a medencéből a hasüregbe emelkedik. Három nyílás található rajta, mindhárom az alsó felszínén. Közülük kettő  a jobb és a bal húgyvezeték (húgyvezér, uréter ) nyílása, melyeken keresztül a vese által termelt vizelet a húgyhólyagba űrül, egy pedig a húgycső kezdete, melyen át a vizelet a külvilág felé távozik. Vizelési inger akkor keletkezik, ha a húgyhólyag fala  megfeszül telődés során.  A húgycső nyílása körül záróizomzat van, amely csak vizelés alkalmával nyílik meg.  Ezzel párhuzamosan a húgyhólyag izmos fala összehúzódik, és a húgycsövön keresztül kinyomja magából a vizeletet. A záróizmok tónusát a vegetatív idegrendszer szabályozza, de a harántcsíkolt izomból álló záróizom akaratlagosan is nyitható és zárható.
A  húgyhólyaggyulladás  (hólyaghurut ) a hólyag nyálkahártyájának gyulladása, a leggyakrabban előforduló húgyúti fertőzés.
OKAI: Az idült hólyaggyulladásnak sok oka van: a nem kielégítő higiénia, a túlzott  higiénia, a hólyag nem tud teljesen kiürülni, és vizeletpangás lép fel.
Ekkor  baktériumok jutnak a húgycsövön át a hólyagba és itt megtámadva a nyálkahártyát, gyulladást okoznak. Vírusok és különböző gombák is okozhatnak húgyúti fertőzést.
 
NAGYON RÖVIDEN VESÉRŐL: 

A Vese hosszirányú metszete azt mutatja, hogy a teljes veseállomány (parenchíma) szegélyként vesz körül egy nagy üreget, a vesemedencét (pelvis renalis) , amely lejjebb össze szűkülve a – húgyhólyagba és a húgcsőbe is vezető – urétert hozza létre.
Nem óhajtok  részletesen  a vese „alkotórészeire” kitérni, két okból is. Az  elsőnek teljesen ,  személyes érzésem a fő oka. Több  mint tíz  éve készültem a  természetgyógyászati vizsgámra,  s megkértem egy orvos barátomat,  segítsen nekem.
Mikor  a vese, mint  testünk egyik szervét  tanultam,  sokszor szinte  az ámulattól, s a csodálattól a sírás  szorongatta torkomat.  Csodálatosnak tartom a vese  apró glomerulusait, s ekkor  azt mondtam:  Aki  részleteiben tanulja az Anatómiát,  mély lelki alázattal  fog meghajolni  a hatalmas Isten előtt,   ezért a  csodálatos  alkotásáért.  Én  ezt tettem akkor is,  s azóta sokszor,  de most is.
A második ok,  a cikk terjedelmének rövidsége.
De  ezért  még   egy kis részlettel szeretnék foglalkozni  szervezetünk  e csodálatos  munkájáról : 
„A glomerulusok olyan szűrőként  működnek, amelyek  (24 óra alatt kb. 500 liter) vér ultrafiltrátumát képesek létrehozni, visszatartva a nagyobb molekulákat és átengedve a vizet, sókat, glukózt stb. 
„Az emberi szervezet  24 óra alatt átlagosan 1,5 l. vizeletet választ el;  a tüdőlégzéssel összesen kb. 400 ml. víz távozik naponta, a bőrön keresztül szintén 400 ml.(perspiratio insensibilis); A verejtékkel naponta 200 ml, a széklettel pedig kb. 100 ml;   ez  naponta összesen kb. 2600 ml folyadékleadásnak felel meg.
A vizelet bonyolult  - a szervezet állapotától és a táplálkozástól függő- vegyi összetételű  folyadék.  Normális esetben világos – vagy élénksárga színű folyadék.

Egy-két vesebetegség felsorolása:

Vesemedence-gyulladás  (Pyelonephiritis)
Kialakulása: Baktáriumok, melyek  a hólyagból a  húgyutakon keresztül jutnak a .            vesemedencébe.  Előfordulhat, hogy más gócokból, pl. a mandulából, vagy epehólyagból, vakbélből származnak, ahonnét a vérárammal  jutnak tovább.
De vizeletpangás is elősegítheti a vesemedence- gyulladást. A  diabetes, vagy a köszvény is növelheti a vesemedence-gyulladás kialakulását. Stb.

Jelei :  
láz (gyakran hidegrázással,
lágyéktáji, a nemi szervekig  sugárzó fájdalom,
szomjúságérzet,
levertség,
esetleg hányinger, hányás,
krónikusabb esetben:
rossz közérzet,
étvágytalanság,
fejfájás,
enyhe láz, sápadtság, fokozott vizeletkiválasztás,

VESEKŐ:

A  vesekövek a vizeletből kicsapódó sókból kialakuló kemény, többnyire mésztartalmú konglomrátumok a vesekelyhekben és a vesemedencékben.  A kőképződés előtt már gyakori lehet a vesehomok képződés, illetve ürítés.  A vesekő a húgyutakban elakadhat,  ekkor a húgyutak izomzata görcsbe rándul, s egy vesekólika alakul ki. Ez görcsös deréktáji fájdalommal jár, mely  le sugárzik a lágyékba.   A kő  vizeletelfolyási akadályt okozhat,  s a vizeletpangás veszélyes húgyúti fertőzést, majd vesekárosodást, veseelégtelenséget okozhat.

TÜNETEI :
Időszakosan fellépő vesetáji, a lágyékba sugárzó fájdalmak,
hányinger, hányás,
gyomortáji fájdalom és puffadás,
véres vizelet,
láz, fáradtság, általános rossz közérzet,

OKAI :  Emelkedett vér-kálcium szint, táplálkozás, kevés  folyadék stb.

FENACETIN – VESE

Súlyos  vesebetegség: mely a vesezsugor, és teljes veseelégtelenség teljes kialakulását jelenti,  amely akár húsz évig is eltarthat.

Mi a FENACETIN-VESE?  A fenacetin anilin alapú láz- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszer. Valamennyi anilin-származék, így a fenacetin is, erős veseméreg: tartós  szedése súlyos veseelváltozást okoz.  A fenacetin-vese (phenacetin nephritis) nem fertőzéses eredetű, krónikus vesegyulladás. A vesék kötőszöveti állománya a gyulladás során zsugorodik, a vese láthatóan sorvad. A folyamat előrehaladtával a vesék kiválasztó funkciója romlik, működésük leáll..  A  fenacetin kiválló fájdalom- és lázcsillapító. Kodeinnel vagy etilmorfinnal kombinálva súlyos fájdalom esetén is hatékony, ezért fejfájás, fogfájás, menstruációs görcsök, izom- és idegfájdalmak ellen előszeretettel alkalmazzák.
Az ötvenes években fedezték fel, hogy a fenacetin-tartalmú fájdalomcsillapítók, tartós szedése súlyos vesekárosodást okoz.   (Ezért már sok helyütt betiltották, vagy rendelését korlátozták.)

Tünetei: 
fejfájás,
idegesség,
teljesítménycsökkenés,
depresszió,
az arcbőr szürkés-lilás elszíneződése.

Hat hónapos Hospital Naturista Oasis Paranaensében  (Brazilia)  mint naponta betegként eltöltött idő alatt,  igen sok  beteggel találkoztam, feküdtem egy  szobában. Húgyúti betegségben szenvedőkkel is.  1992-ben visszatértem tanulni, s ekkor is  több Orvos-természetgyógyászok által könyvet  tudtam  vásárolni, tanulni, s az azóta eltelt sok sok év alatt hozzám forduló betegeken keresztüli tapasztalataim  is  azt mondatják:  nagyon sokat tehetünk e fenti betegségek  elkerüléséért, vagy az abból való gyógyulásért.

Milyen  jelekről ismeri fel a természetgyógyász a húgyúti betegségeket:
átlátszó vizelet, fehér üledékkel (foszfát hiány)
bőséges vizelet,  inkább éjjel, mint nappal, s olyan mint a víz,
kevés,  sötét  vizelet, nehezen lefolyó, akadó, csepegő vizelet
pirosas színű vizelet,
vizelet, melynek sok üledéke van.
Gennyes  vizelet,
véres vizelet,
sok fehérjét tartalmazó vizelet.
Duzzadt, püffedt  szemhéjak,   stb-

„kísérő”  betegségek:

fejfájás, állandó szomjúságérzet, magas vérnyomás,  légszomj, fáradt szív, izzadás, hányinger,  stb,

OKOK  FELSOROLÁSA :
Egészségtelen  táplálékok,- nehéz, zsíros ételek, túlzott só fogyasztás, erős fűszerek,
alkohol, cigaretta, A  vitamin hiány, túlsúly,  artiris és diabetes betegségek,  fertőzések, ülő életmód, krónikus székrekedés!  -  időjáráshoz nem alkalmazkodó öltözködés , stressz. Stb. S ezek mind előidézhetik, ill. hozzásegíthetnek bennünket, hogy bármilyen fertőzés, vírus  letelepedjen bennünk. .

Táplálkozási tanácsok ha már érezzük  a betegségek jeleit:

Igyekezzünk nagyon lecsökkenteni a  sót tartalmazó ételek fogyasztását.
Teljesen kerüljük az  erős  fűszereket,
Reggelire  növényi tejeket, - dió- mandula stb. - gyümölcsöt, s teljes kiörlésű
búzából készült kenyeret  együnk.
Ebédig  legalább 3 pohár egészséges folyadékot igyunk
Ebédünk, zöldségekből, hüvelyesekből  készült ételek, olajos magvak,
gabonanemük,  s  sok nyers zöldségből álljon.
Vacsoráig  újabb 3  pohár folyadékot  fogyasszunk.
Vacsoránk  köles, gyümölcsök, méz,  gyógytea legyen.
Naponta  igyunk  frissen centrifugázott sárgarépa- és céklalevet  az A-vitamin biztosításáért.

A húgyutaink tisztántartására,  munkájuk segítésére az alábbi gyógyteákat fogyasszunk:

sóskaborbolya, csalán, bogáncs, zsálya keveréket, zsúrló, kukoricabajusz, pásztortáska           keveréket, fagyöngy teát készítünk (hidegen áztatva ) galagonya, bodza, hárs nyírfalevél         keverékét.
„Jobb amit a természet visz véghez, mint ami mesterségesen készül”  Cicero

Tetszik nekem  Cicerónak  ez a mondása, s nem csak tetszik, hanem  gyakorlom is,
mert  minden betegemnek  elmondom, hogy csak saját készítésű ételeket, és italokat
fogyasztunk,  úgy a kenyérsütéstől,  a lekvárakig, a búza ledarálásáig, vagy a savanyú
káposzta készítéséig -   természetesen,   hogy    T E R M É S Z E T E S E N   is készítjük.
A kenyerünk szépen kisül  a sütőben, őzgerinc formában,   s a tejet készítjük a dióból, stb.
 s télen is a polcról vesszük  le a finom befőtteket,  szörpöket, lecsók  különböző válfaját.
S természetesen  hogy inkább kétszer, mint  háromszor étkezünk naponta,  hogy gyomrunknak legyen ideje  az emésztés után pihenni is  Így lesz idő   agyunknak, szervezetünk  FŐVÁROSÁNAK,   mindent jól irányitani, s bennünket regenerálni.
Nem használunk mikróhullámu sütőt,   s előre kiengedett – állott  vizet iszunk, amiből volt ideje a klórnak kipárologni.

Egyik oka a vesekőképződésnek, a kevés folyadék fogyasztás,  erre is odafigyelünk nap mint nap, hogy a 2,5 liter folyadékot megigyuk.

Az egészséges táplálkozással  egy egészségesebb vérkeringést  tudunk biztosítani.
Mivel immunrendszerünk  „bölcsője” -  az emésztőszervünk, ezért  az egészségesebb vér biztosításához nagyon szükséges  hogy   a  „bölcsőnket”  tisztítsuk ki  a sok bennrekedt bél-
sártól,   ezért    a betegség megelőzéséhez,  vagy  gyógyulásunkhoz  első teendő  a „belső
hydroterápia”  elvégzése:az önmagunk által végzendő  IRRIGÁLÁS-  amít    legalább 2 hétig    reggel és este végzünk, s ez idő alatt  lé-bőjt- kúrát  tartunk.  Mit jelent ez?  Hogy  2,5  óránként  egy-egy pohár  gyümölcslevet  fogyasztunk,  másik nap zöldséglevet, s  ezt így váltjuk  a 15 nap ideje alatt.  Ezután oda figyelünk arra is, hogy fokozatosan álljunk át  az  egészséges táplálkozásra,  ami elegendő  rostos, ballasztanyagot is tartalmazzon, sok nyers gyümölcsöt, zöldséget, hogy  ezután annyiszor legyen székletünk, ahányszor eszünk, így elkerülve a székrekedést,  amivel a húgycső gyulladást  elkerülhetjük. S ha odafigyelünk  a napi 2,5 l. folyadékfogyasztás fontosságára,  ezáltal is segíthetjük a gyulladásból való gyógyulásra, vagy a vesehomok, vesekő elhajtására.
    
Nagyon tanácsos  a tisztítókúra  után elkezdeni egy citromkúrát, naponta növekvő
mennyiséggel,  éhgyomorra egy  citromos limonádét – mézzel  -  elfogyasztunk.

A  beteg embernek,  már az első  „jelzésre”  szüksége  van   t e r m é s z e t e s  kezelésekre. Milyen kezeléseket tudok  tanácsolni?  
A külső  hydro-geoterápiák végzésével megszüntethetjük a gyulladást,   kisebb  vesekövet,  vesehomokot  kihajtatunk, stb.
Hogyan? Otthon végzendő  „Sauná”-val   amit kétszer megszakítunk, hogy vegyünk egy   „skót-zuhanyt „ s azzal is fejezzük be.  Tehát  10-10-10 percig  izzasztjuk magunkat, s közben hideg vízzel zuhanyozzuk,  a jobb bokától kezdve  felfelé.
(Lásd a képet a „Táplálékod legyen gyógyítód „c. könyvemben )

 

Csak megjegyzem,  hogy legalább mikor  gyulladásos betegségünk van, ne menjünk közös  szaunába, mert  ott a meleg törölközőkön  a baktériumok nagyon szeretnek egyikről a másikra ugrálni, s esetleg még más betegséget is kaphatunk, vagy adhatunk át.
Később elvégzünk egy  „életfürdőt”  az alábbiak szerint:
Mint a  képen látható az ülődeszka alatt levő HIDEG vízbe nyúlva egy fürdő kesztyűvel   felhozzuk az ágyékon, teljesen keresztül a hasfalon, majd a másik ágyékon le, s újból belenyúlva a hideg vízbe  mossuk magunkat.   Fantasztikus   „vérkeringést „ fogunk így  elérni szervezetünkben!  Hogyan?  A hasban és a nemi szervben lévő ideg sejtek jelzik az agyközpontba, hogy  nagyon  „hidegek”, s  ezért automatikusan
nyomják le a vért, lábunk az alsó lavórban  jól átmelegedve nyomja fel a vért,  s olyan
vérkeringésünk lesz, amilyet ilyen természetes módon nem tudunk másképpen elvégezni.


Majd  később meleg ülőfürdőt  végzünk, Gyógyteát készítünk:  zsálya, zsúrló, csalán teából,  kb.  (15 litert ),  akkora edénybe öntjük, melybe beletudunk ülni, s egy kisebb mosdótálba is öntünk, melybe a lábainkat beletesszük.   15 percig ülünk benne, s egy
mosdó kesztyűvel hasonlóan mosogassuk a hasunkat, s arra vigyázunk, hogy egyik edénybe se hűljön ki a tea...

 

Nagyon jó gyógyító hatással van  hólyag és vese problémáinkra, ha  tavasztól kezdve naponta  - pamut ruhában - kihasználjuk a nap gyógyító erejét.
Gyermekkoromtól kezdve  úgy tanultam, hogy minden betegség   kialakulásának-  ideg- és lelki állapotunk is   nagy százalékban  oka lehet.
Nem utolsó  sorban szeretném kihangsúlyozni, nagyon fontos, hogy  először  is  fogadjuk el, hogy betegek vagyunk,  s ezután akarjunk tenni a gyógyulásunkért.  Higgyük, hogy a jó Isten segít nekünk, s meg fogunk gyógyulni.  (Mikor 1968-ban a kerekes székben voltam, egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy miért kell nekem ebben ülnöm.  Csak arra koncentráltam, mit  tudok megtenni, hogy minél hamarabb  kikerüljek  belőle. 
Isten mindent meg tesz értünk, de semmit sem helyettünk. Hidd, hogy Ő segít
Neked, s tedd meg a reád eső részt. Meg fogsz gyógyulni,  nyugodtan végzed a terápiákat, teljes szívvel- lélekkel, s meg is lesz az eredmény.  Itt van  a  gyógyulás kulcsa !!

Ne feledjük  el, hogy a húgycső, - a hüvely, s a végbél igen közel vannak egymáshoz,  s ezért   a napi rendszeres  - háromszori széklet, -  a végbél s a hüvely  tisztán tartása,  tehát alsó testünk higéniájára  odafigyelni minden nőnek kötelessége. S ha mégis  húgycső- hólyaggyulladásunk van, gyógyulásunkig inkább kerüljük a nemi életet, nehogy társunkat is megfertőzzük.
S ami még n agyon fontos: az időjáráshoz viszonyítva való öltözködés!  Az  alhas, a szívtől legtávolabb levő  lábunk melegen tartására  nagyon vigyázzunk.  Szinte hetente mondom a fiatal lányoknak, nőknek:  a  tanga bugyi  Braziliába, Ausztráliába való, de ott is csak nyáron és  délben !  A villogó derekak láttán mindig összeszorul a szívem, s elgondolom, mennyi  fiatal fog vesebetegségben, sőt rákban szenvedni hamarosan.
De ez még nem minden !  Ez évben is igen sok fiatal  „meddő”-nek nyilvánított házaspár keresett fel,  s igen kevés  %-ban volt a hiba  a férfinál,  legtöbb párnál a nőnél  volt a
„hiba”.    S mindig feltettem a kérdést:  nyáron is nadrágban jár,  s télen is?  Utóbbi években már nálunk is nyáron közel 40 fok körül  van a hőmérséklet,  igaz télen csak  -15, de ha  a  kettőt összeadjuk a differencia  50  fok fölött van.  Gondoljanak bele, hogy  2-3 mm-rel vastagabb nadrág   tudja ellensúlyozni  az  50  fokot, vagy egy  „neylon harisnyanadrág?”
Ez vonatkozik mindkét nemre,  de  még jobban a nőkre. A fiatalemberek ezen elgondolkozva hamarabb mondják, hogy ezután télen jobban fel fognak öltözni alulrol.

Nagyon  szeretném a végén kihangsúlyozni,   hogy  a brazil típusú gyógymódok  sem „Slágerek”,  hogy mindenkire  egyformán szabjuk ki..  Ezért szükséges a személyes
találkozás, kikérdezés,  s egyénre szabott terápia.  Hiszen  „egy betegség  soha nem jár
egyedül”,   tehát   mikor a betegeknek vizsgálat- kikérdezés – orvosi papírjainak átnézése után írom a beteglapját,  azt  az Ő  SZEMÉLYÉRE  AZ  Ő  -BETEGSÉG-KAPCSOLATAIT  FIGYELEMBE VÉVE -   írom.   Sokat befolyásol  a vérképe,  az ideg- és fizikai állapota, az íriszén  „mutatott”  jelzések, s betegségei.   Minden betegtől meg szoktam kérdezni:
„Mit hajlandó magáért tenni”  -     és nem venni.  Ezek a terápiák nem pénzfüggőek, hanem
 az elhatározás,  kitartás,  szeretet és türelem  próbái.  Akik ezzel rendelkeznek,   hála a jó Istennek szépen gyógyulnak.    De  -  ezeknél a betegségeknél is, -    meg kell érteni, hogy  szervezetünk  60-70 %a víz,  s  aki   két-három pohár víznél nem hajlandó többet inni egy nap,  mondhatni  semmit nem tesz magáért.

Befejezésül: Assidua stilla saxum excavat.   Más szavakkal: Guitta cavat lapidem.

A CSEPP KIVÁJJA  A SZIKLÁT  -   A KITARTÁS  CÉLHOZ  VEZET.
 

Sok szeretettel: 
Feketéné  Bokor Katalin


Részletes leírás a Táplálékod legyen gyógyítód c. könyvemben