Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Táplálékod legyen gyógyítód

A Hospital Naturista egy magyar betegének tapasztalatai a természetgyógyászatról,
valamint a gyógyult beteg 1992-es tanulmányútja

Az egészség tíz pilléren nyugszik a könyv tanúsága szerint, s ezek közül csupán egyik a tudatos táplálkozás.
Nem véletlen, hogy ezt választottam könyvem címéül, hiszen azt, hogy életben maradhattam, hogy súlyos csont-tbc betegségembe nem haltam bele, mint oly sokan, egyedül vegetáriánus táplálkozásomnak köszönhetem, annak, hogy szüleim soha egy falat húst sem adtak nekünk enni, sem egyéb káros ételt, de bőven volt otthon mindig egészséges gyümölcs és zöldség az asztalon!
Amilyen a vérünk, olyan az egészségünk.
Mindenki elfogadja ezt az igazságot. De gondoljuk csak tovább! A vér a felvett táplálékból és oxigénből képződik. Vajon lehet-e egészséges az, aki válogatás nélkül megeszik olyan, élelmiszernek kikiáltott dolgokat, amelyek káros hatással vannak -, a vér közvetítésével-, egész szervezetére? Legyen bátorságunk kimondani: legtöbbünk "azért él, hogy egyen",- és nem pedig "azért eszik, hogy éljen"... Ez az a pont a gondolatmenetben, ahol szétválik a két tábor: azok, akik túlságosan szeretnek enni, és-bár belátják, hogy nem minden hasznos nekik-, egészségükért mégsem mondanak le sok mindenről.
A másik oldalon állnak azok, akik alárendelik az evés gyönyöreit egészségüknek és hajlandóak tudatosan megválogatni táplálékukat még olyan áron is, hogy bizonyos ételekről-italokról lemondanak érte.
Jól megfontolt és tudományos igényű döntés kell, hogy legyen ez, hiszen nem elég kevés húst enni, nem elég cukorról, fehérlisztről lemondani, eledelünket több szempont szerint kell összeválogatni, úgy, hogy az élettanilag a legjobb legyen a számunkra.
S nem kell lemondani a jó ízekről sem, mert új ízeket fogunk felfedezni!
Könyvem tehát elsősorban a helyes táplálkozásra fekteti a hangsúlyt, ám ez önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz. Hiszen én is-, ugyan életben maradtam, mert születésemtől jó volt a vérem összetétele, de sajnos, fájdalmakkal éltem le 45 évet.

A fő természetgyógyásszal António Thomével - a Hospital Naturistaban
A fő természetgyógyásszal António Thomével - a Hospital Naturistaban

Mik azok a természetes gyógymódok, amelyeknek visszaszerzett egészségemet köszönhetem, s azt, hogy amióta 15 éve hazajöttem Brazíliából, gyógyszer és fájdalom nélkül élek? S mindezt az orvosi jóslat (tolószék, féloldali bénulás és megnémulás) ellenére...
Erről szól ez a könyv, és arról, hogyan jutottam el ezekhez a gyógymódokhoz, Brazíliába, a Hospital Naturista Oasis Paranaense-be.
A könyvben leírt gyógymódok nem csak nekem, hanem,- Istennek hála,-12 év óta, amióta a helyszínre visszatérve kitanultam a kezelések csínját-bínját, rengeteg súlyos betegnek segítettek egészségessé válni, akik az eredményeket látva hozzám fordultak panaszaikkal.
Az egészséges táplálkozáson kívül a következők tartoznak még az egészség törvényeinek tízparancsolatába:

 • Tiszta levegő,- melyet friss oxigén formájában alapos légzés által kell biztosítanunk a tüdő számára,
 • Kellő mennyiségű folyadék,- amelyet leginkább tiszta víz formájában javaslok elfogyasztani,
 • Napfény,- mely szintén nélkülözhetetlen éltető elemünk és orvosságunk is,
 • Kellő mozgás-, hiszen Isten nem tétlenségre teremtette az embert!
 • Mértékletesség-, étkezésben, munkában, ruházkodásban, pihenésben, életvitelben, szórakozásban, mindenben...jó példával élni!
 • Nyugalom-, a legfontosabb a belső békét, nyugalmat megtalálnia mindenkinek. Csak így tud a fizikai test is megnyugodni, felfrissülni. Isten fenntartotta a hetedik napot az ember számára, az ember javára és a Teremtő dicsőségére. Isten látta, hogy az ember egészsége és élete veszélyeztetve lenne, ha a hatnapi munka után nem lenne egy pihenőnapja...
 • Bizalom az élő Istenben-, Vannak betegek ezrével, akik visszanyernék egészségüket, ha akarnák. Az Úr nem akarja, hogy betegek legyenek, Ő egészségeseknek és boldogoknak szeretné látni őket, azonban nekik is akarniuk kell egészségeseknek lenni!
 • Jótékonyság:-"Ahelyett, hogy a rokkantak állandóan részvétet várnának, törekedjenek inkább másoknak adni. Aki mást felüdít, maga is üdül."
 • Hálaének:-"...az ének egy fegyver, melyet a csüggedések ellen használunk....érzületeink és gondolataink bátorítóak legyenek, mikor azokat kifejezzük. Az egészség legnagyobb védelmezői: hála, öröm, jótett.(Mivel bízunk Istenben, már előre is hálát adhatunk Neki, tudjuk, hogy meg fog segíteni!)
Az egészség törvényeinek tízparancsolata
Az egészség törvényeinek tízparancsolata

Az agyagpakolás egyik mestere: Luiz
Az agyagpakolás egyik mestere: Luiz
Az én életem 45 szenvedéssel teli évét 6 hónap alatt sikerült meggyógyítani. Betegségeim, amelyek megkeserítették életemet: csont tbc, coaxartrózis, ízületi fájdalmak, carotis interna szűkület. Egyenként is mindegyik elég lett volna ahhoz, hogy vállaljam a 6 hónapig tartó kezeléseket. Hiszen nem telt el egy óra az életemben, amikor ne fájt volna hol a fejem, hol a csípőm, ízületeim, vagy a gerincem... Többször műtötték a csípőmet, így az életben én háromszor tanultam meg újra járni. Tolószék, mankó, mindez nem ismeretlen nekem.

S most? Semmim nem fáj, munkabírásom nagy, életkedvem kitörő.

A helyesen alkalmazott hideg ülőfürdő
A helyesen alkalmazott hideg ülőfürdő
Vízkezelések, geoterápia, helioterápia, torna, masszázs, gyógyteák...rendszeres, kitartó alkalmazása hozta meg az eredményt.
A beteg részéről mi kell mindehhez? Hit abban, hogy meg fog gyógyulni.
A Jó Isten a természetben mindent megad, ami a gyógyuláshoz szükséges, s szervezetünk is rendelkezik egy öngyógyító képességgel, amely, -ha nem nyomjuk el életidegen orvosságokkal, káros ételekkel, italokkal, mérgező nikotinnal, segíti a gyógyulási folyamatot. Ha a természetes gyógyító anyagokat ésszerűen alkalmazzuk, hittel, kitartóan végezzük a kezeléseket, miközben lelkünkben a hála, a szeretet érzését igyekszünk erősíteni, s életrevaló szellemi táplálékkal is erősítjük magunkat, meggyógyulunk.
A "gyógyíthatatlan" is. Hiszen csak az a gyógyíthatatlan, aki a természetes gyógykezelések helyett orvosságokkal mérgezi amúgy is beteg szervezetét.

Néhány témakör a könyvből:

 • Brazíliai utazás-élménybeszámoló
 • A brazíliai természetgyógyászati kórház élete
 • gyógynövények alkalmazása
 • az immunrendszerről
 • a betegek tapasztalatai
 • a természetes gyógymódok
 • néhány betegség kezelési terve
 • étkezési tanácsok
 • táplálékaink osztályozása
 • receptek...

Reményeim szerint egyre többen leszünk, akik,- mint gyógyult betegek,- minden reggel örömmel énekelhetjük:

"Eléd megyek, Uram, ha reggel felébredek,
Köszönöm Néked, Atyám, hogy Benned élhetek.
Téged áld a szívem, és Hozzád visz a hitem,
Hozzád visz minden utam, Tied az életem.

Köszönök minden napot, az órát, a perceket,
Köszönök mindent Neked, köszönöm az életet...
Köszönöm azt is, Uram, hogy gondod van énreám,
Köszönöm azt, hogy szeretsz, hogy Te vagy az én Atyám."

Irisdiagnostikai tanulás - gyakorlatban - Elias de Souse természetgyógyásszal
Irisdiagnostikai tanulás - gyakorlatban - Elias de Souse természetgyógyásszal

Betegekkel a Hospital Naturista bejárata előtt
Betegekkel a Hospital Naturista bejárata előtt

 

Visszatérő húgyúti betegségek kezeléséről Részletek>>