Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Beszéljünk a meddőségről

Az egyik - természetgyógyászattal kapcsolatos -  legnagyobb örömömmel  szeretném kezdeni e cikket.   Ez év szeptemberében  18 évét fogja betölteni az első természetgyógyászati  „unokám”.   Akiben van szeretet,  s szereti a gyermekeket, - még akkor is-   ha  ez az isteni áldás nem adatott meg neki - nagy öröm és boldogság fogja melengetni szívét, ha „kicsiny eszköz lehet a nagy Teremtő kezében” ahhoz, hogy másokat  ehhez az örömhöz segítheti.

Tizenkilenc évvel ezelőtt egy dunántúli városkában tartottam előadást,  s annak befejeztével többen vártak, hogy beszélhessenek Velem. Legutoljára maradt egy fiatal házaspár,  kik elmondták, hogy nagyon szeretnének gyermeket, de az asszonykának már hosszú ideje – három éve -  elmaradt a menstruációja, s orvostól orvosig, egyik kórházból a másikba járnak,  de sehol semmi eredmény nem jött össze eddig.
Sok sok kérdést tettem fel mindkettőjükhöz, s azután elmondtam a részemről jónak látott brazil  terápiákat, bemutatva  azt az első könyvemből: a Táplálékod legyen gyógyítód címűt, amit azután meg is vettek. Mivel a probléma az asszonykánál volt,  férje szerető segítségével  nagyon kitartóan végezte a fürdőket, pakolásokat.  A fiatal házasok családi  problémáikat is megkeresték, s összefogással megoldották,  s megtalálták a belső lelki békét.
S ez még nem minden: Bevitte konyhájába  az egészségesebb étkezésre szóló tanácsokat is, -  vegetáriánusok lettek mindketten - s hat hónap elteltével  „megjelent”  a régen várt menstruáció,  s a harmadik menstruáció  után áldott állapotba került – nagy boldogságukra.  Ma már szép nagy fiú a „Danika”, - inkább írom, hogy most már Dániel - sőt  pár év után megszületett az öcsike - a Bálint is.
Elfoglaltságunk ellenére  ma is tartjuk a kapcsolatot, s ha ritkán is, de mindig örömmel látogatom meg őket, s az is külön öröm részemre, hogy az egészséges táplálkozási tanácsokat, ma is követik.

Szerte kis hazánkban és külföldön is  sorozatban tartottam előadásokat, boldogan újságoltam, hogy nekem is van a jó Isten segítségével - „unokám, a természetgyógyászaton keresztül.”  Ezek után többen kerestek fel hasonló jellegű problémáikkal, s ezért  nyugodtan leírhatom, hogy több tíz gyermek szaladgál már itthon,  s külföldön is,  kiknek Anyukájuk  sok sok próbálkozás, petesejt beültetés, inszeminálás,  stb.  után-nagy elhatározással végezte az általam leírt tanácsokat, s nem eredménytelenül.

Mindig úgy hallottam, hogy a gyermekáldás – a jó Isten áldása a szülőknek. Bizonyára, ha „Valakitől”  ilyen nagy segítséget, áldást várunk, nekünk  el kell menni hozzá,  „beszélgetni vele, tanácsát kikérni,  véleményét meghallgatni” -  hogy reményeink valóra válhassanak.
Hogyan? hittel!
Jakab apostolnál olvashatjuk a  Szent Bibliában: „Kérje hittel, semmit sem kételkedvén.”  Kérem olvassák el a Bibliában, hogy hogyan született Sámuel próféta?  Anna-  az Édesanya  buzgó imájának meghallgatása eredményeként. ( Sámuel első könyve  első fejezetében.)

Ki a hibás, hogy  a család nem részesül a gyermekáldásban?  Ennek kiderítésére vizsgálatokra van szükség.  A Vizsgálatok eredménye  azt mutatja,hogy t 50 %-ban a nőnél keresendő a baj, 35 %-ban a férfinél, 10 %-ban a probléma mindkettőjüknél fennáll. 5 %-ban a teherbe nem esés oka teljesen ismeretlen.

A fent leírt első „unokám”  később mint első gyermek született meg.   De  pár évvel később olyan házaspár keresett fel, akik  második gyermeket szerettek volna,  s  ez sehogyan sem jött össze nekik.  Ha jól emlékszem  3-4 hónapos  otthon végzett kezelések után ott is megszületett a második kisfiú,  s majd később  még egy kislány is.
Tehát a meddőség lehet elsődleges,  de másodlagos is, mely egy- vagy több szülés után következik be.

Soroljuk fel az orvosilag megállapított okokat:
Nőknél: női nemi szervek gyulladásai.  Fogamzásgátlók, hormonok, méhbe helyezett eszközök, pl. pesszárium, stb.  Cisztás ovárium.  Nem ideálisan fekvő méh- előre- hátra hajló.
Fejlődési rendellenesség. Kromoszóma rendellenességek, Hormonális zavarok, nyálkahártyában
lévő  ondósejt elleni anyag  stb.
Férfiaknál előforduló okok: here leszállási zavarok. Rosszindulatú daganatok miatt végzett terápiák. Here kivezető csatornájának  hiánya. Kevés, vagy igen lassan mozgó ondósejtek. Hormonális zavarok, - hím nemi hormont – tesztoszteront – termelő sejtek teljes kialakulásának hiánya…stb.

Hogyan sorolja fel a természetgyógyász  e problémának okait?
Petevezeték átjárhatóságának nehézsége.  Fiatalkorban – szerveink teljes kifejlődése előtti nem élet.  Túl gyakori partnerváltás.  gyógyszerek – fogamzásgátlók szedése, alkalmazásának következményei.  Sugár- chemoterápiák mellékhatása.  Egészségtelen táplálkozás. Nem időjárásnak megfelelő öltözködés.  Lelki- idegi állapotunkban fennálló  problémák. Megfelelő időben, elegendő pihenés  hiánya.   Belső béke,  hit, elfogadás hiánya.

Több évtizedes tapasztalatom után leírhatom,  hogy engem nagy többségében olyan házaspárok kerestek fel,  ahol a „hiba”  a nőnél volt kimutatható. Sokszor  úgy éreztem, hogy az asszonyka szinte görcsösen  vágyik a gyermekáldásra,  s  a férj  -  nem tudhatni mi okból -  már letett róla,  elfogadta, hogy nem lesz gyermekük.  S  azt is észre lehet venni, hogy mennyire fáj ez a gyermekre vágyó feleségnek.
Azt is megtapasztaltam,  hogy ahol mindketten nagyon vágynak a gyermekáldásra,  sok orvost,
kórházat, természetgyógyászt már felkerestek, s ezután jönnek hozzám:  ők szívvel-lélekkel végezik az általam leírt terápiákat, s  kedves férj is odaadóan mindenben mellé áll feleségének.

Sokkal kevesebben keresnek fel olyanok, ahol már orvosilag bizonyított, hogy a férjnél van a probléma,  lehet hogy  elég ondósejtje van,  de nem elég fürgék. Van akinek ez is igen alacsony számban termelődik.  Hosszú beszélgetés,  terápiák bemutatása után, sokkal kevesebb az a férfi, aki azt mondja: én ezt  szívvel-lélekkel végigcsinálom, mint hasonló esetben teszi az asszonyka, ha nála van a hiba.

Ha a felsorolt problémákat egy kicsit jobban taglaljuk, gondolkozzunk el a következőkőn:
Sokszor elhangzott mondatom: „Csak egészséges táplálékból képződhet egészséges vér.”
Csak helyes életmód, étkezés stb. által van jó vérkeringésünk.  „Mindennek rendelt ideje van”, mondja Salamon – a bölcs király  által a jó Isten nekünk.  A belső szerveknek teljesen ki kellene fejlődnie ahhoz, hogy  házasságra lépve   - egy társsal -  elkezdjék a nemi  életet.
Mennyi beteg  gyermek  szenved egész életében  a  „szülők”  gyakori partnerváltása, egészségtelen életmódja következményeként.

Öltözetünkre nagyon oda kell figyelnünk, hogy  az időjárásnak megfelelően védjük egész szervezetünket.  Sokszor megkérdezem télen a hozzám forduló betegeket:   Nyáron is nadrágban tetszik járni?   Igen- hangzik a válasz.  S most mi van még a nadrág alatt?  -  Egy alsónemű- jön a felelet.   S mikor elmondom, hogy mostanában nálunk is nyáron van 36-38  fok  meleg,  s télen van mínusz 15 -  ezt ha összeadjuk, több lesz mint  50 fok.   Vajon  szervezete  az ugyanolyan öltözékkel hogyan tudja kivédeni az 50 fok differencia különbséget?  S mi a válasz?  Télen vastagabb nadrágot húzok fel. Igen?  kérdezem -  hány miliméterrel vastagabbat?    Az alhasban levő nemi szerveket nem védjük eléggé, nem figyelünk fel ezekre. Sokan mondják is nekem:   Teljesen igaza van, de erre még sohasem gondoltam.”
Erre külön  szeretném felhívni a figyelmet:  a szívtől távolabb eső részekre  jobban oda kellene figyelnünk, hogy  mindig megfelelő melegben lehessenek.  Egy jó meleg szoknya alá jól fel lehet öltözni,  s  a fiatal embereknek is – ha Apák szeretnének lenni -  fel lehet venni télen  a hosszú „jégeralsót, vagy cicanadrágot.”  Nagyon kényelmes a félkabát,  hátunk meg is kapja a megfelelő meleget, de alul szépen fúj a szél, jár a hideg,  s mi szeretnénk mégis egészséget, vagy gyermekáldást is?

Orvosi könyvek is leírják a gyógyszerek, - különböző kezelések mellékhatásaiként a meddőséget,
hogy ezt elkerülhessük,  próbáljunk mi saját magunk vigyázni magunkra, mielőtt bekövetkeznének a problémák,  s belső fájdalommal szemlélnék a  kiskocsiban  bébyjüket tologató kismamákat.

Kérem olvassák el a Gyermekvárás-gyermekáldás a természetgyógyász szemével c. könyvemet.
Egy pár aranymondás idézet e könyvből:
„Feleség vagy? – Rohansz, ülésezel, elnökölsz? – Próbálsz másokért élni és harcolsz nemes célokért, de igazi éned nem teljesül ki, ha lehetnél, de nem leszel édesanya.”

„Még a madár is búsul, ha üres a fészke. A gyermektelen házasok árván maradnak, ha önhibájukból választották az egyedüllétet.”

Gyermekem! Ha pompával nem is tudlak várni, de szeretetben bőven lesz részed! Jöjj!

A gyermeknek nincs szüksége sok dologra, csak vidám, békés, szerető otthonra.

Isten a gyermeknek két kis kezet adott. Egyikkel Édesanyja, a másikkal Édesapja kezét fogja. Ezt a láncot nem lehet büntetlenül szétszakítani.

Fiatal házasok ! Ha előbb akartok házat, kocsit, s csak azután gyermeket, akkor talán már nem lesztek sem fiatalok, sem házasok.


„Az egészség minden napra”  c. könyvemben is sokat foglalkozom e problémával, érdemes átolvasniuk,  hogy megtalálják ebben is a helyes utat.

Kívánom,  hogy mindenkinek, aki arra vágyik, a jó Isten adja meg - ha próbák és küzdelmek árán is- a gyermekáldást.  

Sok szeretettel: 
Feketéné Bokor Katalin