Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


"Sikeres Nők" A szeretetet kevés hangoztatni

2006. IX. évfolyam 108. szám     

 

Bokor Katalin természetgyógyász-asszony, akinek nevét kb. 12 évvel ezelőtt jegyeztem meg igazán, amikor kezembe került a Táplálékod legyen gyógyítód! c. könyve, amely igencsak nagy hatással volt rám. A könyvben nemcsak a legkülönfélébb betegségekre találunk Brazíliában (is) már évtizedek óta sikerrel működő terápiákat, de Katalin élettörténetét is megismerhetjük belőle.

Ennek kapcsán a következőket meséli: „Aki ismeri az általad említett könyvemet, annak van egy kis bepillantása, mennyi mindenen átsegített az én drága jó Istenem. Operálva volt az arcom, sántítottam, s egy orvos soha nekem reményt nem adott arra, hogy meggyógyulok. Csontfíírészelések, agytöltés, lumbálás, s egyéb nehéz vizsgálaton túl a kerekes széket is meg­ismertem. 25- ször voltam itthon kórházban, s Brazíliában több hónapos kezelésen. Szüle­im halála után 28 évesen egyedül építkeztem, sokszor feküdtem le hidegben, vagy kevésbé jóllakottan, de sose csüggedtem el. Megtanul­tam minden kicsi dolognak örülni. A köny­vem megjelenése után jöttek a betegek... s egy sokat szenvedett embernek nincs annál nagyobb öröm, ha szenvedő embertársának fájdalma enyhítésében a jó Isten kezében egy picinyke eszköz lehet.

Ez olyan csodálatos dolog, amit csak az tud, aki átélt nagy szenvedéseket. A hosszú egyedüllét alatt is hittem: a jó Isten fogja kezemet, s irányítja életemet. Nehéz életem ellenére is boldog ember voltam és vagyok. Négyszer tanultam járni: 27 éve mondják orvosaim, bármely percben lebénulhatok. Sőt, meg is némulok! De az én drága Jézu­som szeretete még mindig talpon tart, még mindig tudok járni, beszélni, írni! Az Ő szentlelkének segítsége által 10 komoly és tartalmas könyvet írhattam.

Amikor egyedül maradtam egy ismerő­söm azt tanácsolta, se rokonhoz, de hívőhöz se menjek lakni, álljak meg a magam lábán. Ma is örülök, hogy a tanácsát megfogadtam, bár nehéz volt 33 évet egyedül élnem."

A hosszú egyedüllét után, közel 62 éve­sen Katalin mégiscsak megtalálta élete párját: „Összedarabolt bal csípővel soha nem gondoltam, hogy bárkihez is férjhez menjek. 2001 februárjában felkeresett egy súlyos szívbeteg, ki szívműtétre volt elője­gyezve. Szépen végezte a terápiákat, s mind jobb erőnlétnek örvendett. Gyógyszereit is kezdte elhagyni: a műtét is elmaradt. Ké­sőbb kezdtem érezni: már nem csak a te-rapeutát látja bennem... 2003 aug. 20-án nagyon szép esküvőt tartottunk... Ezért a legemlékezetesebb 2003 karácsonya, ami­kor újból teljes családi körben örülhettem karácsonykor. Bár örömünk alapja ná­lunk sosem Jézus születésének napja volt -ugyanis szüleim mindig is tudták, hogy nem ez Jézus születésének valós dátuma-, hanem, hogy Jézus szeretete által az év vé­gét mindannyian megérhettük. Családunk most 11 tagból áll, ebből 5 unoka.

Ha összejövük órákat ülünk az asztal­nál, beszélgetünk, s örülünk egymásnak. Férjemmel vegán táplálkozást folytatunk, de mint az az elmúlt évben megjelent Élet­receptek, ételreceptek c. könyvemből is kiderül, amely több mint 200 vegán recep­tet tartalmaz, mi is tudunk az „ünnepekre" változatos ételeket főzni: halászlevet, töltött káposztát, vadast, hamis húslevest... no és padlizsános vendégtálat, amivel itthon és külföldön többször díjat nyertem.

Ám sose feledjük: a legfinomabb étel is csak akkor lesz ízletes, ha szépen megterí­tett asztal mellé ülve, egymással szeretet­ben és örömmel fogyasztjuk azt. Nemcsak elfogadni kell ételünket: megköszönni is a drága Úr Jézusnak, hogy mindig gond­ja van ránk. És mindig legyen idő a közös beszélgetésekre: ne csak karácsonykor, ne csak ünnepnapokon. Vagy talán akkor sincs, mert a bőséges „testi táplálékok elké­szítése" minden időt elrabol az anyáktól? A legegyszerűbb ételek szeretetben és béké­ben többet érnek, mint a sok nehéz ételtől roskadozó asztal békétlenségben. A szere­tetre minden pillanatban szüksége van az embernek.

S nem szavakban, hanem gyakorlatban, az élet mindennapi küzdelmes perceiben. Ha csak oly ritkán „kap" bárki, mint ahogy az ünnepek vannak, csak betegségek, s problémák sokasága lesz az eredmény. Ezért azt kérem: a szeretet, mint életszük­séglet, mint gyógyszer legyen alkalmazva minden családban!

NE CSAK AZ ÜNNEPEK IDEJÉN!"

 

TÖLTÖTT KÁPOSZTA 


 HOZZÁVALÓK:

 1 fej vöröshagyma, 1 deciliter étolaj, fél kávéskanál pirospaprika, negyed kg rizs, 3 gerezd fokhagy­ma, 10 dkg szójakocka, 15 dkg gomba, 1 kanál megtört lenmag, ízlés szerint majoranna, kevés só, 1 fej savanyú káposzta, fél kg apró savanyú káposzta, 2 kanál étolaj, ízlés szerint pirospaprika

 

 ELKÉSZÍTÉSE: Az apróra vágott vöröshagymát és gombát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fél kávéskanál pirosparikát, kevés sót. Felöntjük vízzel, beletesszük a rizst. Miközben fő, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, majorannát, szóját. Ha már félig megfőtt, levesszük a tűzről és belekeverjük a megtört lenmagot.(körüIbelül akkor, amikor lefőtt a víz.)

A savanyú káposztafejet levelekre bontjuk, közepes nagyságú tölteléket teszünk a levelekbe. (Ha nincs fejes savanyú káposztánk, édeská­poszta fejet főzzünk néhány percig, hogy megpuhuljon, s ebbe tegyük a töltelékeket.)

A lábosunkba (vagy nagy tepsibe) először apró savanyú káposztából teszünk, majd rá a töltelékeket.. Közé és a tetejükre szórunk még apró savanyú káposztát. Az egészet felöntjük vízzel, teszünk még rá olajat és tetszés szerint pirospaprikát, lassú tűzön így főzzük tovább. Tálaláskor tetejét meglocsoljuk rízstejföllel.

 

 

ALMÁS- MÁKOS SÜTI

 Tészta készítése: 40 dkg kölest 8 dl vízzel, pici sóval puhára főzünk. Kihűlés után 20 dkg liszttel, 15 dkg olajjal, s 1 evőkanál mézzel jól összedolgozzuk, s a sütőbe tesszük.

Almatöltelék: 1,7 kg almát lereszelünk, megpároljuk, hozzá­adunk 2 evk mézet, 1 kiskanál fahéjat. Az alma levét leszűrjük.

Máktöltelék: 25 dkg mákot ledarálunk, majd 2 evk mézzel, le­szűrt almalével összekeverve édesítjük. A kölest 15 percnyi sütés után kivesszük a sütőből, rászórunk 3 evk zabpelyhet, megterít­jük az almával, tetejére kerül az édesített mák, s visszahelyezzük a sütőbe, amit alacsony hőfokra állítunk.(15 percet sütjük még)

Máz: 3 dl vizet teszünk fel főzni, 2 evk karobport, 3 evk mézet keverünk belé. 2 evk kukoricakeményítőt 1 dl hideg vízben el­keverünk, s a fövő karobba állandó keverés mellett beleöntjük. Rögtön sűrűsödni kezd, addig kavarjuk, míg pudingsűrűségű nem lesz.

Köleses sütink tetejét bekenjük a karobpudinggal, hidegre tesszük, kihűlve tálaljuk. Nagyon finom, mutatós egészséges sütemény.

 

 

 


 

Feketéné Bokor Katalin