Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Befőzés cukor nélkül

Receptek avagy:
Hogyan készüljünk télire?

Azoknak ajánlom ezt a kis könyvet, akik minél egészségesebb módon eltett táplálékkal szeretnék ellátni családjukat a téli hónapokban.
Az egészségért itt is tenni kell valamit: konzerválószerek, élelmiszerszínezékek nélkül, minél kisebb vitaminveszteséggel csakis a saját magunk által eltett élelmiszerekkel tudjuk biztosítani magunk és családunk egészséges ellátását a havas hónapokban. Ez némi többletmunkát kíván, de megéri, hiszen aki családját szereti, örömmel vállal egészségükért.
Nem az üzletek polcain hivalkodó gyárilag eltett lekvár, savanyúság és befőtt fogja szeretteinket jó egészségben tartani, hiszen,-ha tartósítószer nem is lenne benne-, még az alapanyagot sem láttuk, amiből készült...Jó lelkiismerettel csakis azt az eledelt adhatjuk a családnak, amit mi készítettünk.
A könyv röviden ismerteti a veszélyforrásokat, amiket el kell kerülnünk, felhívja figyelmünket olyan élelmi anyagok hatásaira, amelyekről esetleg nem is tudtuk, mennyire károsak: ecet, cukor, mustár...ezután pedig értékes gyümölcseink, zöldségeink különböző eltevési módjaival ismerteti meg az olvasót-, mindezeket a káros fűszereket elkerülve, és természetesen tartósítószer nélkül!
Aszalás egyik módja

Aszalás egyik módja
Aszalás egyik módja
Miután a carotis-interna szűkületem miatt az agyfestés-lumbáláson túlestem, és Dr. Antalóczi Zoltán "Szív-és érbetegségekről mindenkinek" c. könyvéből megtudtam pl. a szalicil mérgező hatását, az addigi befőzési gyakorlaton, amelyet még édesanyámtól tanultam, változtatni kívántam. Brazíliai utam során örömmel láttam, hogyan tesznek el befőtteket minden tartósítószer nélkül, s ma már 12 éves gyakorlattal - és sok háziasszony tapasztalatával gazdagodva - nyugodtan ajánlom e kis könyv receptjeit mindenkinek.
A könyvben nemcsak a cukor nélküli eltevésről és a tartósítószer elhelyezésének fortélyairól, hanem a témához kapcsolódó egyéb érdekességekről is olvashatnak. Így például:

  • nyers vegeta -,amely télen igen megkönnyíti a főzés munkáját
  • brassói savanyúság -, amely nagyon finom és emellett dekoratív étel,
  • aszalások fortélyai,
  • gyógynövények,
  • zöld levelek sóban való eltevése,
  • rostos levek,
  • káposztasavanyítás,
  • gyümölcs, zöldség téli tárolása,

Saját tapasztalatom, és édesanyám tapasztalata is az volt, hogy a nők legnagyobb boldogsága, ha családtagjaik egészségesek, ha az Édesanya által készített, eltett ételeket jóízűen fogyasztják, s csillogó szemmel köszönik meg. Minden fáradtságot, többletmunkát megér ez!

EGÉSZSÉGES FINOMSÁGOK TÉLEN AZ ÉLÉSKAMRÁBÓL, NYÁRI ELŐKÉSZÜLETEKKEL >>

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!