Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Életreceptek-Ételreceptek

VEGÁN ÉLETMÓD -  VEGÁN  RECEPTEK

Kedves Olvasóm! Már a könyv címében is benne van: két életünkre igen komoly
Kihatással levő dologgal foglalkozik a könyv :
1. Vegán Életmód - 2. Vegan receptek.

A könyv első része egy egészséges életmód elsajátításához, s gyakorlati véghezviteléhez ad   szakszerű tanácsokat. Sokan megijednek ettől a szótól: Vegan ételeket fogyasztok. Az első kérdés: Mit tudtok enni? Nem fog majd kialakulni nálatok valamilyen hiánybetegség? Brazíliai  utam előtt huszonnégyszer voltam itthon kis hazánkban kórházban, s többször mosolyogva  kérdezte meg tőlem az Orvos bácsi: mi lesz az esszencialis fehérjékkel, azok csak állati  termékekben találhatók meg.

S mi történik 2005- telén, mikor hozzáfogtam e könyv megírásához? Szigorúan kutattam az orvosok által írt Tápanyagtáblázat c. könyvet, s elhatároztam, hogy lehetőleg minden vitamin- ásványi anyagokat, fehérjéket kigyűjtök belőlük, s összehasonlítást készítek az állati termékekkel szemben. S megdöbbenve tapasztaltam: hogy pl. az esszencialis aminosavak jobban vannak a  növényekben, mint az állati termékekben. (Végtelenül haragudtam ekkor magamra, hogy eddig ennek a dolognak miért nem jártam a végére. De igaz az a mondás: Jobb későn, mint soha.) 

Kérem nyissák fel  a 30. oldalt, s mindjárt meggyőződhetnek a fentiekről.
Nézzük meg, mai Orvostudomány szerint mennyi fehérjére van szüksége egy személynek?

Napi fehérjeszükséglet életkor szerint:


 

 

 

 

 

(Új Életforma   58.o.)

A dr. Lindner  Károly és  társa által írt  Tápanyagtáblázatban olvashatjuk a következőket.
„Egészséges fiatal férfi napi fiziológiás fehérjeminimuma átlagosan 0,6 g/ttkg, azaz 70 kg.  Testtömeg esetében 42g/nap.
Hol van ez a régebben javasolt napi 100 vagy 130g-nak?

Itt két megállapítás olvasható, tehát egy 60 kg-os személynek vagy 36g/nap, vagy 45g/nap fehérje szükséglete van. 
Kérem keressék meg a könyvben mennyi egészséges táplálékból mily könnyen fedezhető ez.

S vajon mi történik akkor, amikor  régi szokásaink szerint ezt a mennyiséget sokkal felülmúlják táplálékaink? Csak betegség lehet az eredménye. A könyvben bővebb választ is kapnak erre.

Ma a vitamintabletták, s a táplálék-kiegészítők minél több fogyasztása a divat, melynek összeállításáról, összetételéről nem tudunk mindent, pedig e könyvben részletesen ki van  gyűjtve, hogy a növényekben mindent megtalálhatunk.

Idézek a 2003.36.sz. Demokrata újság egy cikkéből:

BEETETVE :   A táplálék kiegészítők veszélyei.

A  reklámokra  fogékony emberek egyre többet  vásárolnak a jótékonynak, egészségesnek, sőt egyenesen  gyógyhatásúnak nevezett élelmiszerekből, táplálék-kiegészítőkből. Különösen az utóbbi  kategória terjedt  el nagyon, holott éppen ezek között van sok olyan szer, amelyik  egyenesen káros.  Mert  óriási különbség van  ugyanazon  vegyület természetes előfordulása és mesterségesen előállított, beetetett, formája között, amennyiben az előző esetben számos kísérőanyaggal együtt jut a szervezetbe a kérdéses vegyület,  az utóbbi esetben vegytisztán, szászázalékos mennyiségben.

„Az 1994-ben  megjelent értékelés meglepő eredményt hozott: a béta-karotint szedők körében  17 %-al  magasabb tüdőrák előfordulást és 8 százalékkal nagyobb halálozást  tapasztaltak.„

„Vagyis  oda lyukadunk ki, hogy a változatos táplálkozással, nyers zöldségekkel  és gyümölcsökkel hozzájutunk mindazon alapanyagokhoz, amelyek a daganatképződést megakadályozhatják.

A könyv második felében több mint 200 vegan-receptet  talál a kedves olvasó: Hét féle kenyér-receptet, több növényi tej- margarin- tejfől elkészítését, s a töltött  paprikától a kocsonyáig, a  részemre nagyon szeretett padlizsános vendégtálig, a finom diós-mákos kifliig, a finom    almás-mákos köleses süti - készítését megtanulhatják. Öröm volt részemre hallgatni egy betegem  férjét: Katalin  az egész  család  a  könyvből  készítetteket  fogyasztja,  s  mindenki  nagyon  szereti.

Kérem ízelítőül bemutatok egy-két receptet, s gondolkodjanak el, hogy miért egyediek:

  • Vegan!! teljes állati termék mentes ...
  • csak párolt, vízzel olajba párolva, (nincs égetve az olaj)
  • minden olcsón beszerezhető, piacon, natura boltokban
  • gyorsan elkészíthetők
  • tojás helyett lenmag,vagy pehely használva
  • több tepsiben készíthető, így egészségesebb marad az étel, s gyorsabban elkészül
  • előnyben részesítve a teljes őrlésű gabonaliszt, pehely
Vegán ételrecept ízelítő Részletek >>