Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Vissza a természethez! Befőzés cukor nélkül

Már javában tart a befőzőszezon. Miután mérlegeltük, érdemes-e eltenni idén ezt vagy azt a gyümölcsöt, jöhet a jól bevált receptet nagymamától, kolléganőtől, barátnőtől. Nekem is megvan a saját sárgabaracklekvár-receptem, s állítom, hogy a város legfinomabb lekvárja az enyém, idén mégis elcsábultam. Kezembe került ugyanis egy vékony kis könyvecske, Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül receptgyűjteménye.

Ebben a sok hittel és lelkesedéssel átitatott műben az a fantasztikus, hogy nagyon egyszerűek a receptek, kevés hozzávaló szükséges az elkészítésükhöz. A szörpök, dzsemek, lekvárok, befőttek cukor helyett mézel készülnek, a savanyúságok eltevésénél pedig egyáltalán nem használ ecetet. A tartósítószer mindig a lekötöző két réteg celofán (nem műanyag fólia!) közé kerül, sohasem közvetlenül a főzettbe. A házi aszalás városban nem éppen dia. Pedig ezzel a módszerrel lehet a legjobban megmenteni a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalmát. Nagyon fontos, hogy minden felhasznált alapanyag hibátlan, megfelelően érett legyen. Érdemes e régi-új módszereket kipróbálni, mert garantáltan méregmentes finomságokat állíthatunk elő magunknak télire úgy, hogy közben a gyümölcsök-zöldségek zamatát, tápértékét a lehető leggazdaságosabban megőrizzük. Mutatóba, kedvcsinálónak, íme, egy-kettő a natúr receptekből:

Gyümölcslekvár

Bármilyen gyümölcsből készítjük, az alaposan megtisztított, válogatott gyümölcsöt nyersen jól összezúzzuk, kellő sűrűségűre főzzük, majd a végén egy kevés mézzel ízesítve néhány percig összeforraljuk. Forrón öltjük üvegekbe, a lekötő celofán két rétege közé teszünk nátrium-benzoátot, és száraz gőzben kidunsztoljuk.

Vegeta

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg magvalt paprika(piros, fehér) 0,2 kg karfiol, 0,2 kg vöröshagyma, 0,4 kg zellergumó, 0,2 kg paradicsom, 0,2 kg karalábé, 2 nagyobb fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1csomó zeller zöldje, 0,5 kg só(kb. 6-7 db 0,7 literes befőttes üveg)

Az üvegeket előre elmossuk és kicsorgatjuk.

A zöldségeket alapos tisztítás után húsdarálón ledaráljuk, a zöld leveleket is. Összekeverjük a fél kg sóval, és azonnal az üvegekbe rakjuk. Celofánnal lekötjük, az éléskamrába a helyére tesszük. Akinek nincs jó hűvös éléskamrája, a két celofán közé itt is tegyen nátrium-benzoátot.