Cukor spóroló
Befőzés kevés cukorral, vagy anélkül is lehet
Székesfehérvár-Pusztaszabolcs (kg, LL) A télire eltett napsugarak egész évben kényeztetik a családot, a saját lekvárok, befőttek pedig sokkal finomabbak a boltban kaphatóknál.
Ha befőttet teszek el, egy üvegre átlagosan három evőkanál cukrot számolok, de a gyümölcs édességét is figyelembe veszem, így ez a mennyiség akár kevesebb is lehet. Ugyanilyen spórolós az adag, ha kompótnak főzöm meg a gyümölcsöt, és akkor is, ha nyersen, darabolva üvegekbe teszem, majd felforralt cukorsziruppal öntöm le.
Nem kell attól tartani, hogy kevés cukorral nem áll el a befőtt, hiszen a dunsztolás magfelelően tartósít. A befőttet gyöngyözve forró vízbe kell állítani kihűlésig, a lekvárt elég száraz dunsztba, takarók közé tenni. Bár sokan nem kedvelik a tartósítókat, Irma asszony lekvárjain sosem érződik a kevéske szalicil. Sőt, ma már nem idegenkedik zselésítőktől sem, hiszen a lekvár ezzel egészen minimális cukorral készíthető: másfél kilogramm gyümölcsre elegendő lehet mintegy negyed kiló.
Ám, ha étrendi, egészségi megfontolások miatt egyenesen ódzkodunk a cukorbeviteltől, akkor sem kell a nagymama féltve őrzött, gyöngybetűs, receptfüzetét elfelednünk. Az üvegbe kívánkozó gyümölcsöket ugyanis finomított cukor hozzáadása nélkül is el lehet tenni. A stevia (sztívia) és a nyírfacukor (xilit) a két legalkalmasabb alacsony GI-indexű édesítőszer, amelyet mindenféle cukorhanyagoló étrend megenged, de gyümölcscukorral is kiváltható az „édes méreg”.
A Pusztaszabolcson élő fitoterapeuta, Bokor Katalin azt ajánlja, hogy ha lehet, tartózkodjunk a cukortól lekvárok, kompótok készítése során.
Befőttekre legfeljebb fogyasztáskor tegyünk egy kis mézet, ha édesebben szeretjük- javasolja. Az egészséges finomságok minden fáradságot megérnek.