Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Egészségápolás nyári zöldségekkel

A nyári zöldség-, gyümölcsbőség segíthet a tavaszra sok embernél kialakult vitamin- és ásványhiány megszüntetésében. A télen szokásos nehéz ételek fogyasztása miatt emésztési, májproblémák, puffadások jelentkezhetnek, az egészséges, egyszerű táplálékokkal segíthetünk ezeken a problémákon. Az ismertetett receptek vegetáriánusoknak készültek, de mindenkinek ajánlhatók ezek a vitaminokban, rostokban gazdag ételek.

A gyermekláncfüvet és a csalánt egész nyáron "fiatalon" tarthatjuk. A legjobb májerősítő a gyermekláncfű, a vashiány leküzdésére pedig a legjobb táplálék a nyers csalánsaláta!

A csalán- és gyermekláncfű-saláta elkészítése igen egyszerű: a hideg vízzel jól megmosott és lecsorgatott leveleket kevés salátaolajjal, majd kicsavart citromlével (aki szükségesnek látja, kevés sóval) többször jól 'összekeverjük, és bármilyen sós ételünkhöz fogyaszthatjuk.

Rizibizi barna rizsből, karalábéból készített fasírozottal. Hozzávalók a rizibizihez: 5 dkg friss sárgarépa, ugyanennyi petrezselyemgyökér - és zöldborsó, 25 dkg barnarizs, 1 evőkanál házi készítésű vegeta (receptjét két héttel ezelőtt közöltük), olíva- olaj. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldborsót gőz fölött megpároljuk, az előre beáztatott barnarizst puhára főzzük egy evőkanál vegetával, és kevés olívaolajjal meglocsolva az apróra vágott párolt zöldséggel összekeverjük.

 

Hozzávalók a karalábé fasírthoz: 3 fej karalábé, 2 evőkanál vegeta, 1 evőkanál lenmagliszt, 2-3 cikk fokhagyma, 25 dkg száraz kenyér, olaj. A karalábét nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, összedolgozzuk a vegetával. Egy másik tálban a száraz kenyeret langyos vízbe beáztatjuk. Az 1 evőkanál lenmaglisztet 1,5 deciliter vízben egy percig főz­zük. Egy nagyobb tálban jól összedolgozzuk a vízből kinyomkodott kenyeret, az ugyancsak kinyomkodott reszelt karalábét, az apróra nyomott fokhagymát, a már kissé lehűlt lenmaglisztet (mellyel a tojást helyettesítettük), kevés olajat és az apróra vágott zöldség zöldjét és pirospaprikát. Ezután kis fasírtokra formázva tepsibe helyezzük, majd a jól előmelegített sütőben megsütjük. A rizibizi mellé tálaljuk, és a csalán-, gyermekláncfű-salátával fogyasztjuk.

Zöldségpiték. Készíthetők tetszés és ízlés szerint sárgarépából, reszelt karalá­béból, rózsáira szedett karfiolból, csalánból, sóskából, spenótból, mángold levélből, kínai kelből, spárgatökből

(kevés kaporral) vagy gombából. 1,5 evőkanál nyers vegeta, 15 dkg zabpehely, 5 dkg durumliszt, 5 dkg dió, víz, kevés olaj.

A lereszelt vagy feldarabolt zöldséget tálba tesszük, az 5 dkg diót fél liter vízzel kiturmixoljuk, és ráöntjük a zöldségre, majd a zabpelyhet, a durumlisztet, s kevés olajat hozzáadva jól összedolgozzuk, galuskatészta állagúra. (Ha szükséges, még kevés vizet adunk hozzá.) Olajjal kikent, előmelegített tepsibe öntjük, és sütőben kisütjük.

A sok hozzávaló azt mutatja, hogy ezek különböző zöldségekből egy recept szerint elkészíthető piték, melyeket mindenki ízlése szerint fűszerezhet. Ahol több fokhagymát szeretnek, bővebben lehet adagolni, a káposztához illik a borsikafű és a köménymag. Ajánlott egészséges fűszerek még: szerecsendió, szójaszósz, kapor, hagyma, majoránna.

Néhány trükk vegetáriánusoknak: a habaráshoz szükséges tejet a kiturmixolt dió- vagy mandulatej helyettesítheti, a tojást a megfőzött lenmagliszt pótolja. A gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak és egyszerűen, izgató fűszerek nélkül elkészített főzelékek is egészségesek. Alapvető a rendszeresség az étkezésben, ivásban, pihenésben, mindezt a jó levegő, és a kellő mozgás biztosításával.

Bokor Katalin fitoterapeuta