"ELIXÍR MAGAZIN" JÚLIUSI Útmutató az egészséghez
Július, a nyár közepe... a nyaralás, a pihenés, a regenerálódás ideje. Szemünk gyönyörködhet, lelkünk felüdülhet a zöld tájakon, a nyíló virágokon és a gyümölcsökkel teli fákon. „Ime néked adok minden maghozó füvet és minden gyümölcstermő fát... az légyen Néktek eledelül" - olvashatjuk a Bibliában. A gyümölcs- és zöldségszezon közepén azonban gondoljunk a télre is, amikor híján leszünk mindezeknek. E hónapban néhány nem eléggé ismert és szokatlan tartósítási eljárással kapcsolatos tanácsomat gyűjtöttem egybe, ugyanis mindig tartsuk szem előtt, hogy se télen, se nyáron soha ne legyen terített asztal nyers étel nélkül.
• Bármilyen zöld levelet - tárkony-, petrezselyem-, kapor-, zellerlevelet - tudunk tartósítani télire ételeink ízesítésére. A jól megmosott, lecsurgatott, apróra összevágott leveleket sóval keverjük össze, hét evőkanál levélhez egy evőkanál sót számítva. Kisebb üvegekbe rakjuk őket, és szorosan zárjuk le.
• A spenót, a sóska salátának, mártásoknak, kicentrifugálva, rostos lének elkészítve Igen hasznos étel a vérszegénység kiküszöbölésére. Mindenkinek tanácsolom, hogy ne csak ezeket, hanem gyermekláncfű- és csalánlevelet Is tegyen el télire. Figyelmesen szedjük le a leveleket, azok friss, fiatal hajtások legyenek. Ha már „öregnek" látjuk, érdemes lesarlózni, és az újonnan kihajtott friss leveleket eltenni. A jól megmosott és lecsurgatott leveleket kellemesen sós ízűre megsózzuk, kevés vízzel megpároljuk. Forró üvegbe rakjuk, a tetejükre egyujjnyi étolajat öntünk, majd két réteg celofánnal lekötjük. A két celofán közé tartósítószert teszünk. Végül forrón száraz dunsztba rakjuk.
• Aszalással tartósíthatunk zöldségeket is. Például a padlizsánt szeljük karikára, majd erős fehér cérnára fűzzük fel. Utána akasszuk árnyékos helyre. Hasonlóan aszalhatunk apró gombákat, vagy felszeletelt gombát Is. Ha már megfelelően kiszáradt, tegyük vékony, ritka szövésű zacskóba. Ugyanígy szánthatunk télire petrezselyem- vagy zeller zöldjét, kaprot, csombort, borsikafüvet, tárkonyt stb. is. Ezeket, miután jól összemorzsoljuk, kis csavaros üvegbe tehetjük.
• Az ügyes háziasszony maga készíti el „vegetáját". Hozzávalók: 1-1 kg sárgarépa, petrezselyemgyökér, kimagozott paprika (piros, fehér), 20-20 dkg karfiol, paradicsom, vöröshagyma, karalábé, 40 dkg zellergumó, 2 nagyobb fej fokhagyma, egy csomó petrezselyem zöldje, 1 csomó zeller zöldje, fél kg só. Ez a mennyiség kb. 6 db 7 dl-es befőttes-üvegbe való mennyiség. A zöldségeket alapos tisztítás, mosás után a zöld levelekkel együtt húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a sóval, és azonnal üvegekbe rakjuk. Celofánnal lekötjük, és az éléskamrába tesszük. Akinek nincs jó hűvös éléskamrája, az a két celofán közé itt is tartósítószert tehet.
Citromfűkrém
Nyáron azoknak is szükségük van a fokozott bőrápolásra, akik nem tartózkodnak folyamatosan erős napsütésen. Kiváló bőrápoló szerhez jutunk a következők felhasználásával: 5 dkg citromfű, 3 evőkanál szójaliszt, 1-1 evőkanál búzacsíra, korpa és kicsavart citromlé, 1 tojás sárgája.
A citromlevet 2 dl forró vízben 1 percig főzzük, majd 10 percig hagyjuk állni, végül szűrjük le. Tegyük hozzá a felsorolt anyagokat a tojás sárgáján kívül, jól turmixoljuk össze, majd tegyük hozzá a tojás sárgáját, és újabb 1 percig turmixoljuk. Egyórás állás után már használható, 20 perc után mossuk le.