"ELIXÍR MAGAZIN" FEBRUÁRI Útmutató az egészséghez
Tél: hóesés, hideg, fagy, kevés napsütés... Februárban viszont már hosszabbodnak a napok, talán a medve is kibújt barlangjából, megjelennek az első hóvirágok, a tavasz üzenetét hozva. Vajon mit tehetünk mi magunk az egészségünkért?
A háziasszonyok próbája is ez az időszak: aki a nyári hónapokban „raktározott", az sokkal könnyebb helyzetben van. A tél végén szervezetünkben jelentkeznek a fáradtság, a vitaminhiány tünetei. Emiatt a kamrában vagy a pincében a gondos háziasszony elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, aszalt terméseket raktározott, téli estéken úgynevezett „bagolytüdő" volt a vacsora, azaz aszalt gyümölcsből készült kompót.
Rajtunk múlik, hogy egészségesen élünk-e, és teszünk-e valamit annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. Érdemes néhány alapszabályt betartani.
• Levegőzés: naponta szellőztessük lakásunkat többször is, és legyünk minél többet szabad levegőn, sétáljunk, mozogjunk, tornázzunk.
• Táplálkozás: ha kevesét mozgunk, elegendő a napi kétszeri étkezés, viszont a megszokottnál több folyadékot kell fogyasztani.
• A vitaminok fokozott bevitele szervezetünkbe elengedhetetlen:
Az A-vitamin-szükségletet fedezi naponta I pohár kicentrifugált sárgarépa-, cékla vagy spenótlé.
A B-vitaminokat a teljes őrlésű búzakása, pelyhek, csírák, barna kenyér, csicseriborsó, barna rizs, mogyoró, banán vagy a lencse biztosítja.
B-|2 vitamint a tejsavasan konzervált savanyúságokból (uborka, káposzta, vegyes zöldségek) és pirított kukoricából nyerünk.
A napi C-vitamin-szükségletet biztosítja például egy kanál paprikapép vagy egy adag savanyú káposzta. A héjas burgonya, narancs, citrom vagy a mirelit gyümölcsök is jó források.
D-vitaminhoz nyáron bőségesen hozzájutunk. Szervezetünk oly csodálatosan van teremtve, hogy a nyári felvett napfényt télire is elraktározza, ezért is fontos a nyári napozás.
E-vitamint tartalmaz a búzacsíra- és napraforgóolaj és a csírák.
H-vitamint a szójababban, mogyoróban találunk.
K-vitamint a zöld főzelékek és a káposztafélék tartalmaznak.
Az ásványi anyagok pótlásához tanácsolom a teljes gabona szemekből készített táplálékok, olajos magvak, zöld levelű növények és gyümölcsök fogyasztását. Mindezek biztosítják, hogy szervezetünkben ne lépjen fel ezeknek az anyagoknak a hiánya.
A saját készítésű gyümölcs- és zöldséglevek is nagyon jó hatásúak, célszerű gyógynövényből készített teával vagy növényi tejjel kezdenünk a napot. Érzelmi és szellemi életünkkel is foglalkozzunk, hiszen ezek is befolyással vannak szervezetünkre. Aki depressziós, vagy akár csak lehangolt, az sokkal hamarabb megkapja a fertőzéseket. Ilyenkor télen naponta olvassuk aBibliát, s merítsünk erőt belőle. Kérjük a Szentlelket, adjon lelki erőt, hogy ne fájjon, ha a kollégánk zsörtölődik velünk, vagy a főnökünk ok nélkül bánt. Törekedjünk legalább télen az együttes vacsorákra, hogy kicsi és nagy elmondhassa napi problémáját, vagy megszabaduljon a lelki tüskéktől. Közös énekekkel dicsérjük a jó Istent, köszönjük meg neki mindent, amit tőle kaptunk. Ha helyesen tápláltuk lelkünket, testünket, nem kell félnünk a levertségtől, fáradtságtól. Tárjuk ki szívünk ablakát az ég felé - s boldogok leszünk.