"Szabolcs Híradó" Megelőzés
MEGELŐZÉS
(folytatás)
Sokan tudják rólam, hogy nagyon szeretem az orvosi könyveket. Most a "Nagy Egészségkönyv"-ből szeretnék idézni. (Kossuth Könyvkiadó 1993.) Sokszor, mikor a súlyos rákos beteg szinte kétségbeesik, hogy teljesen eltanácsolom a hús evésétől, kinyitom e könyvet és elolvastatom vele. Látom, szinte le van döbbenve, de el kell ismernie. Kérem, olvassák figyelmesen a 917. o.-ról idézetteket:
A vegetáriánusok tovább élnek
Vegetáriánusoknál a húsfogyasztókkal szemben 3070 százalékkal kisebb a rizikó, hogy szívinfarktust, vagy coronariabetegséget kapnak. A gyomor-bél traktusnál is kevesebb a megbetegedésre való hajlam, köszvény és vesefunkciós zavarok ritkábban fordulnak elő, a rák okozta halálozás 50-75 százalékkal ritkább.
A rizikófaktorok, melyekről tudjuk, hogy a betegségek kifejlődésében szerepet játszanak, összehasonlítva a húsfogyasztókkal a vegetáriánusoknál ritkábbak.
- Gyakrabban maradnak az ideális súlynál,
- Vérnyomásértékeik feltűnően alacsonyak,
- Vérzsír értékeik alacsonyabbak.
Azoknak a kismamáknak a teje, akik éveken keresztül vegetáriánus étrenden élnek, lényegesen kevesebb károsító anyagot tartalmaz, mint azoké, akik vegyes koszton élnek.
A tápanyagellátás kielégítő?
Vegetáriánusoknak az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát jól kell ismerniük, hogy semmit ne kockáztassanak. Vegetáriánusoknak ezért táplálkozási specialistáknak kell lenniük.
Még mindig a "Nagy Egészségkönyv" 917.o-ról folytatva:
"Fehérje: aki tojást és/vagy tejet fogyaszt, könnyen előállítja fehérjeszükségletét. A vegetáriánus oknak gyakran kell hüvelyest fogyasztaniuk. Ezek fehérjében gazdag növényi élelmiszerek, hazánkban is teremnek:'
24-szeri kórházban létem alatt, nem egy orvos megkérdezte tőlem: "Mi lesz az esszenciális aminosavakkal, melyek csak állati termékekben vannak?" S mikor kigyűjtöttem a "Tápanyagtáblázat" c. ORVOSI könyvből őket (1998), döbbenve láttam, hogy sokkal több növény tartalmaz esszenciális aminosavakat, mint az állati termékek
Kalcium - a vegetáriánusok számára esetleg a kalciumellátás lehet kritikus. Úgy érzem, hogy az egészséges vegan táplálkozás mellett, biztosítva van a szükséges kalcium. Miért? Mert kevesebb fehérjét fogyasztunk.
Dr. Sang Lee mondja: Nem az a fontos, hogy mennyi kalciumot fogyasztasz, hanem az, hogy mennyit tud abból felhasználni a szervezeted, ugyanis a bő fehérjefogyasztáskor a felesleges fehérje eltávozásakor mindig kiviszi magával az ásványi anyagokat, kalciumot, káliumot, foszfort, stb. A mandulában és a dióban található a legjobb fehérje, kalcium és foszfor arány.
Vas - a következő vitatott kérdés. Újból a Nagy Egészségkönyv 918. oldaláról:
EGÉSZSÉG |
"Növényekben előforduló vasat a szervezet rosszabbul veszi fel, mint az állati termékekből. Amennyiben a vasellátás a határérték alá süllyed, a szervezet ezt kiegyenlíti, miközben a felvett mennyiséget fokozza. Így fordul elő, hogy a vegetáriánus étrenden élő férfiak nem szenvednek vashiányban. Nőknél a vér vastartalma kb. 10 százalékkal alacsonyabb, mint azoknál, akik húst fogyasztanak. Ennek ellenére kevésbé hajlamosak a betegségekre."
Több betegem vérében a hemoglobintartalom jóval a "padló" alatt van, pedig legtöbben húsevők. Mivel a vörösvértest az oxigénszállító, s ha ez nagyon is a mínuszban van, hogyan tudjon jól dolgozni a tüdő, a szív, s vele együtt a többi szerv? A súlyos vashiányosoknak tanácsolom egy Sao Pauló-i orvos tanácsát: Végy 12 vasszeget, azzal szúrd keresztül az almát, s 24 óra után vedd ki belőle, s fogyaszd el a fekete lyukas almát. Rövid időn belül felugrik legtöbb betegnél a hemoglobin-szint. S ahol vasfelszívódási zavar van, a különböző hideg fürdők által - a vérkeringés elősegítéséveI megindult a felszívódás, tehát gyógyul a jó Isten segítségével. Kb. 18 éve egy kassai betegemnél tapasztaltam meg ezt legelőször.
Dr. Vander mutatja egy képen: csalánsaláta, vagy lényerő géppel kicsavarva 1-2 deci csalánlé naponta, hamarosan meggyógyítja a vérszegénységet.
Újból a Nagy Egészségkönyv 918.01daláról idézek: "B12 vitamin: tejtermékekkel a szükségletet fedezni lehet. Jóllehet a vegetáriánus ezt a vitamint nem viszi be a szervezetbe, csak ritkán mutatkoznak hiánybetegségek. Nyilvánvalóan tejsavas termékekkel (savanyú káposzta) elegendő B12 vitamint juttatnak be a szervezetbe."
Még egy pár figyelmeztetés az orvosi könyvekből:
MSD Orvosi Kézikönyv a Családban. A világ legismertebb orvosi szakkönyve. Közérthetően - mindenkinek 656. oldalán olvashatunk az A-vitamin túladagolásról:.rövidítve idézek belőle:
Az A-vitamin-többlet mérgezést okozhat, akár egyszerre veszik be az egészet (heveny mérgezés), vagy hosszú idő alatt (idült mérgezés). Azok a tabletták, melyek az ajánlott napi A-vitamin-bevitel 20-szorosát tartalmazzák, a bőrbetegségek megelőzésére, vagy enyhítésére árusítják őket, esetenként hasonló tünetekhez vezettek, még az előírásnak megfelelően szedve is. Pl: megritkult, megvastagodott haj, a szemöldök részleges elvesztése, felrepedezett ajkak, száraz, érdes bőr. Súlyos fejfájás, agynyomás-fokozódás, csontkinövések, ízületi fájdalmak gyakoriak, különösen gyermekeknél. A máj és a lép megnagyobbodhat. Az olyan nők kisbabáinak, akik izotretinoint (A-vitamin-származék bőrmegbetegedések kezelésére) szedtek a terhesség alatt, születési rendellenességei lehetnek.
Hogyan folytatja? Olvassuk: "A béta-karotint növények tartalmazzák, mint például a sárgarépa. A szervezetben lassan A-vitaminná alakul; nagy mennyiségekben lehet fogyasztani anélkül, hogy mérgezést okozna. Habár a bőr sötétsárga színűvé válik (karotinózis) különösen a tenyereken és a talpakon, nincs egyéb ártalmas hatása."
Ugyanebben a könyvben a 651-655.oldalakon Táblázatban be van mutatva a többi vitamin és ásványi anyag FELNÖTTEKNEK megadott szükségletmennyisége is, milyen táplálékokkal tudjuk azokat magunkhoz venni, s ugyancsak a hiány; vagy a többlet hatásai is le vannak írva. Érdemes őket elolvasni.
Még egy keveset szeretnék idézni Hans Ulrich Grimm: "A leves hazudik" Az ételek szép új világa c. könyv 94-95 oldaláról:
"A ribotide" például, egy ízerősítő – lehetővé teszi, hogy "egy levesnek markánsabb legyen az íze, miközben a húskivonat teljes mennyisége ribotideval helyettesítődik. "A költségcsökkenés nyilvánvaló' - véli a prospektus ..... Mit kezd azonban az ínyencek gyomra a ribotidevel? Semmit - véli Jürgen B. érzékfiziológus. "A készülék üresen jár." Jürgen B. úr úgy véli - "Az aromák képesek kicselezni a szervezetet. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, amelyek az egész rendszert felkészítik a marha feldolgozására. Most minden üresen fut. A szervezet be lett csapva. Ez fiziológiailag hiányállapot." A következmény pedig farkaséhség. A reflexszerű reakció erre a továbbevés..... Ám komplikációkat okoznak az emésztőrendszerben, csak azért, mert néhány hazug üzenetet közvetítettek. A szervezet nyilvánvalóan mégiscsak túlszárnyalja a laboratóriumok és egyetemek technológusainak horizontját, saját kozmoszában dolgozik, és nem hagyja, hogy a műételek átverjék."
Folytassuk a 99. oldalról: "A gyerekek például, ha a test természetes funkciói ki vannak kapcsolva, ha az íz nem szabályozza az étvágyat és jóllakottságot, akkor egyszerűen tovább esznek. És ekkor jelentkezik az az elképesztő civilizációs jelenség, hogy egyesek egyszerre túlsúlyosak és alultápláltak is."
Még a 14-15. oldalról idézek: "A menthenthiolból ugyanakkor egy literben már a 0,2 milliárdnyi gramm (0,0000000002) képes a friss grapefruitlé ízének benyomását kelteni.
"Egyre ritkábban akarunk mi magunk a tűzhely mögé állni. A legfontosabbat, a túléléshez szükségeset, a naponta elkerülhetetlent, ételeik elkészítését mérnökökre, technikusokra és kémikusokra hagyják."
Aki egy kicsit is komolyan veszi családja és saját egészségét, úgy gondolom, hogy van min elgondolkodnia. Nem csoda tehát, hogy ma sokan "tanítják", hogy "gyakran egyél, keveset", mivel a "mű ételektől" szinte állandóan éhesnek érzi magát az ember.
Nagyon sokan kis hazánkban - de külföldön is - akik az Életreceptek - Ételreceptek c. könyvemből készítik napi táplálékukat, simán lemondtak a napi "gyakori étkezésről", mert egyszerűen nincs rá igényük, mivel a tartalmas ételek után nem éhesek.
Nem csak hiszem, hanem gyakorlom is, hogy míg élünk, mindig van mit tanulnunk!
Ezt kívánom minden kedves Olvasómnak.
Feketéné Bokor Katalin